<< Към всички новини

153 Спортно училище "Неофит Рилски" ще получи нов химн в рамките на инициативата "Светилник"

14/01/2022
Card image cap

153 Спортно училище "Неофит Рилски" ще получи нов химн в рамките на инициативата "Светилник". Известни български творци създават химни за шест столични училища в инициативата "Светилник", която започна в началото на учебната 2021/2022 г. Чрез нея културният фонд на "Музикаутор" осигурява финансиране за създаване на химни за училища в рамките на пилотната фаза. Сред тях са 153 Спортно училище „Неофит Рилски“, 19 СУ „Елин Пелин“, 81 СУ „Виктор Юго“, 108 СУ „Никола Беловеждов, 171 ОУ „Стоил Попов“ и Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“.

Кампанията се осъществява от “Музикаутор“, в партньорство с Националното музикално училище „Любомир Пипков“, Българската телеграфна агенция, Сдружение „Сцена Музика“ и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“. Мотивация за организаторите на инициативата „Светилник“ е, че музиката има обединяващ характер, а химнът е един от начините, по който учениците могат да съхранят спомен и гордост от своето училище, като същевременно допринася за позитивна училищна атмосфера.

153 спортно училище "Неофит Рилски" избра Пепи Попов (екс "Атлас", автор на песента "Кукла") за музиката и аранжимента на химна, и Таня Желязкова-Тея - за текста. Поетесата е публикувала на конкурсен принцип дванадесет от своите творби в десет сборника "Стъпки" - поезия от български учени (2010-2019), била е директор на Националния дворец на децата (2002-2006).

„Общият стремеж е за устойчивост на проекта, така че той да се разгърне в национален мащаб и да продължи своята мисия за подкрепа на културното развитие на България. Приятно изненадани сме от интереса на училищата – от всички заявления личеше дълбоката мотивация и желание за развитие на всяко едно от тях.“, казват организаторите от „Мюзикаутор“.

Кампанията предвижда химните да бъдат изпълнени с помощта на ученици от Националното музикално училище "Любомир Пипков", да бъдат записани професионално, както и да бъдат създадени видеоклипове към тях. Кулминацията на инициативата е концерт в края на учебната година - в София.