<< Към всички новини

Общо 1245 уязвими жители в район „Надежда“ ще получат храни от първа необходимост

15/10/2021
Card image cap

Общо 1245 уязвими  жители в район „Надежда“ ще получат храни от първа необходимост

Общо 1245 уязвими  жители на район „Надежда“ ще получат  пакети с  15 хранителни продукти от първа необходимост.  Семействата с по един или двама души в домакинство ще получат по един малък хранителен пакет с общо тегло 17,540 кг, а тричленните и по-големите семейства – по един голям  хранителен пакет с общо тегло 27,690 кг. 

Всеки пакет съдържа: брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр, както и 9 вида консерви: зелен фасул, зрял боб; домати, зелен грах; гювеч, говеждо месо; говежди кюфтета; пиле фрикасе и  риба.Те са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

В обхвата  на текущата инициатива на БЧК попадат самотни възрастни хора, хора с увреждания, както и хора с доходи под линията на бедност, които са част от проект „Осигуряване на топъл обяд“, майки (осиновителки), които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година, лица и семейства, получили еднократна помощ за ученици, записани в първи клас за учебната 2021/2022 г.и др. Кампанията по осигуряването и предоставянето на пакетите се реализира в партньорство между Агенцията за социално подпомагане и Българския Червен кръст.

Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в 309 временни  пункта в цялата страна и ще продължи до 19 ноември 2021 г. Всеки правоимащ гражданин ще получава полагащите му се продукти срещу документ за самоличност и подпис.
Списъците на подлежащите на подпомагане лица се изготвят и предоставят на БЧК от Агенцията за социално подпомагане, която е и Управляващ орган на Оперативната програма.

Подробният график за раздаване на хранителните пакети по Програмата е публикуван на интернет страниците на БЧК в прикачения файл и на АСП /www.asp.government.bg/ и е наличен също в регионалните офиси на БЧК. 

В новия уебсайт на БЧК:https://bit.ly/3AHkpz5 можете да получите повече информация за хранителната програма  и да проверите по ЕГН дали попадате в с писъците на правоимащите лица.

 

Подробна информация, гражданите могат да получат от отговорните служители в териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане и в регионалните офиси на БЧК.