<< Към всички новини

Заместник-кметът на Столична община в направление "Зелена система, екология и земеползване" Десислава Билева и кметът на район "Надежда" Димитър Димов, присъстваха на представянето на електрическа вакумна машина за почистване в градска среда

23/02/2021
Card image cap

Заместник-кметът на Столична община в направление "Зелена система, екология и земеползване" Десислава Билева и кметът на район "Надежда" Димитър Димов, присъстваха на представянето на електрическа вакумна машина за почистване в градска среда.

Столична община закупи три почистващи машини, които ще работят пилотно през тази година. Те са предоставени за ползване на районите „Надежда“, „Възраждане“ и „Средец“.

Почистващите машини са изцяло електрически, с ниски нива на шум и малки габарити, което ги прави подходящи за почистване на външни обществени зони, включително и на тесни и труднодостъпни места. Всяка от тях е оборудвана с контейнер за отпадъци с обем 240 л, филтър за прахови частици и може да работи 8 часа с едно зареждане.

"Машините са закупени като част от мерките за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Те ще се използват от районните администрации с цел да подпомогнат дейностите за ограничаване на запрашаването и поддръжката на чистотата в обществените пространства." това каза заместинк-кметът Десислава Билева и допълни, че ОП „Паркове и градини“ също са закупили електрическа машина за поддръжка на паркове и алеи. "Почистването на праха и миенето на улиците са част от мерките, които Столичната община изпълнява с цел подобряване състоянието на въздуха." допълни тя.

Десислава Билева припомни, че като мярка за подобряване качеството на въздуха Столичната община изпълнява и проект за подмяна на отоплителните тела на твърдо битово гориво с по-екологично.

До момента в район „Надежда“ са подадени 114 заявления, а приемът на документи продължава. Допълнителна информация за тази програма : https://bit.ly/3slSrW4

Район "Надежда" беше сред първите райони, които облагородиха обществени пространства в рамките на проект "Управление на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2015-2020 – намаляване на емисиите и достигане на установените норми за фини прахови частици". През тази година ще продължи облагородяването на градски пространства, определени като „кални точки“ с цел намаляване на запрашаването.