<< Към всички новини

Информационна среща за изграждане на многофункционална зала и нов филиал на 83 ДГ „Славейче“ в кв. Требич

21/03/2023
Card image cap

"Няма да позволя жителите на кв. Требич да бъдат заблуждавани с невярна информация и фалшиви слухове за намеренията на районна администрация "Надежда" по отношение проектите за нова детска градина и нова многофункционална зала в квартала", това каза инж. Димитър Димов, кмет на район "Надежда", по време на среща с граждани в кв. Требич.

Столичен общински съвет одобри два негови доклада за публично-частно партньорство, с които ще бъдат реализирани проектите без финансиране от годишната строителна програма на Столична община.. Предстои последователно обявяване на публичен конкурс за всеки от обектите.

инж. Димитър Димов се срещна с местната общественост, за да им представи разработките на двата обекта - разположение , квадратура, и предназначение. С него бяха и общинските съветници от Столичен общински съвет Татяна Георгиева и Владимир Митов., които също изразиха публично подкрепата си към проектите.

"Благодаря на всички присъстващи, които ме изслушаха внимателно, след което зададоха резонни и логични въпроси по отношение организацията на дейностите. Тя е внимателно планирана от нас, като за нуждите на танцовите формации на г-жа Арсова ще предоставим физкултурните салони на 63 ОУ "Христо Ботев", при запазване на настоящия график. Архивът на училището ще поеме съхранението на библиотечния фонд на читалището", каза кметът.

"Проведох телефонен разговор с ръководителя на фолклорна вокална група "Йове" Марек Дяков, в който му предложих като временно решение - музикалният кабинет на училището или салона на читалището в кв. Илиянци", каза инж. Димов."Ще проведем диалог с ръководителите на дейностите, за да гарантираме непрекъсваемост на процеса и запазване качеството на услугата", допълни той.

"На останалите граждани, които защитават манипулираната теза , че не се интересувам от съдбата на читалище "Просвета" 1919, ще отговоря кратко и ясно - ние изграждаме по-добра образователна и културна среда в кв. Требич. Категоричен успех, който постигнахме след години експертен труд и непрекъснати опити за осигуряване на нужното финансиране.

Сградата на местното читалище има конструктивни проблеми и има издадена заповед за премахване. Обещах на хората в кв. Требич нова градина и многофункционална зала преди години и днес мога да реализирам тези намерения", поясни инж. Димов.

Какво обясниха по време на срещата?

В многофункционалната зала, с обща площ 670 кв. м., ще се помещават местното читалище, библиотека - етаж 1 , пенсионерски клуб, представител на районната администрация, ФК „Вихър“ Требич и представител на 2 Районно полицейско управление - етаж 2. Сградата има предвиден и асансьор.

Новата детска градина ще осигури 80 места за децата от кв. Требич, в две градински и една яслена група. Тя ще бъде филиал на 83 ДГ "Славейче". Тя ще е с РЗП 1480.00 кв. м. и ще отговаря на съвременните изисквания за образователна среда.

Добрата новина, която съобщи, че до дни започва и въвеждането на мерки за #енергийна #ефективност на основната сграда на 63 ОУ „Христо Ботев“ в кв. Требич, заедно с пълно обновяване на спортната площадка в двора му. В училището се обучават близо 350 деца, на които ще предложат съвременна образователна среда.

"Очаквам от Настоятелството на НЧ "Просвета" 1919 да представи план за бъдещите дейности в новата мултифункционална зала", каза кметът.

Следващата среща с местните жители е определена за 4 април 2023 отново в 63 ОУ "Христо Ботев", с начален час 18.30 ч.