Новини

<< Към всички новини

Традиционният събор на кв.„Илиянци”

06/08/2019
Card image cap

Традиционният събор на кв.„Илиянци” за поредна година се проведе на 2 август „Илинден”, организиран от екипа на НЧ „Отец Паисий-1930”. Нашият събор е един от най-големите и чакани празници в квартала. Провежда се на дата, важна за историята на населеното ни място. Корените на тази традиция са далеч назад в годините. Датата на този ежегоден празник не са се променяли от столетие, че и по-дълго. Домакини и гости бяха изпълнили площада в квартала и се веселиха до късна доба. Водещ на празничната програма бе Галя Асенова.

            Празникат откриха вокалната група  към читалището с изпълнението на „Шопска китка”.

            Безспорно обаче, илиянчени се радваха най-много на своите чеда. Детско юношеския танцов състав „Илиянче” с художествен ръководител Яна Йорданова, е наследник на няколко фолклорни формации с богата история, съществували към читалището от основаването му. Гордостта на децата са многобройните отличия, грамоти и плакети от участия от районен, национален и международен характер. Малките танцьори Иванина, Валерия, Ралица, Александра, Лъчезара, Веселина, Богомил, Лъчезар, Михайл, Дани и Велин при детски танцов състав „Илиянче” развълнуваха своите съкварталци с изпълнение на танца „Шопска китка ” и „Пролетно настроение”. После се появиха каките и батковците при състава – Ели, Алекс, Криси, Петя, Ралица, Марти,Васко  и Влади. Всички се хванаха на „Стара Шопска сюита”. Поздравиха ги и участниците от танцова школа „Шопска академия” със „Ситно селско шопско хоро” За доброто настроение на всички наши гости на квартала се погрижи оркестър „Балканика” със своите звучни ритми от българска народно музика.

            Гости на събитието бяха представители на  Районна администрация „Надежда”, СО”Дирекция Култура”, „Съюз на пенсионерите 2004” - район „Надежда”.Общинският съветник от ВМРО г-н Антов. Събитието е част от  Календара на културните събития на Столична община за 2019год.

            Поздравителни адреси  за празника получихме от кмета на СО”Надежда” инж.Димитър Димов, НЧ”Христо Смирненски 1946”, НЧ”Съзнание1919”, НЧ”Просвета1919”. НЧ”Искра1954”.

 

Илиана Влъчкова