Проект URBiNAT

Над 80 чуждестранни и български експерти участваха в международна работна среща, част от  проект „Регенерация и интеграция на градски райони чрез прилагане на социални и екологични решения, базирани на природата“ (URBiNAT – URBan-Innovative-NATure)   в периода 23-25 януари 2019 г.

По време на  представянето на целите, идейните предложения и приоритетите на водещия град София,  главният архитект на столицата арх. Здравко Здравков разказа за идеята за изграждане на „Зелен здравословен коридор“ в район "Надежда".

„Радвам се, че район „Надежда“ има подобен шанс за участие и ще има възможност да обмени добри практики с други градове. С активното участие и ангажираност на гражданската общност, вярвам, че ще реализираме стойностни и иновативни проекти на територията на район "Надежда".“, каза инж. Димитър Димов, кмет на район „Надежда“.

По време на официалното посещение, гостите посетиха Център за изкуства, култура и образование в район „Надежда“, Общински културен дом – Надежда, ключови градски пространства, както и работни групи с участието на граждани и общински експерти във връзка с бъдещи проекти, част от концепцията URBiNAT.

Проект URBiNAT е насочен към обновяване и интеграция на градски райони чрез прилагане на природосъобразни решения в четири области: енергия, вода, зеленина/природа и храна/природа. Основната цел е да се подобри градската среда чрез проектиране и реализиране на „Зелен здравословен коридор“ – базирана на природата иновативна структура.

Бюджетът на Столична община по URBiNAT е в размер на 1,2 млн. евро, като финансирането е 100% грант, предоставен от Европейския съюз“, а предвидените проектни дейности ще приключат през 2023 година.  Академичен партньор на Столична община са Университет по архитектура, строителство и геодезия, както  и ОГП „Соф проект“.

 Проектът се финансира по Програма „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз, като освен София, проектният консорциум включва още два водещи града: Порто (Португалия) и Нант (Франция) и градовете последователи – Брюксел (Белгия), Хое Тоструп (Дания), Сиена (Италия) и Нова Горица (Словения). Координатор на проекта е Центърът за социални изследвания към Университет Коимбра, Португалия.

УАСГ- презентация проект URBiNAT

Софпроект - презентация проект URBiNAT

СО район ''Надежда''- презенрация проект URBiNAT

Изложба за изграждането на зелен коридор беше представена по проект УРБиНАТ

ИЗЛОЖБА И ГЛАСУВАНЕ НА МЯСТО ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА НАГРАДАТА НА ГРАЖДАНИТЕ В КОНКУРСА „ЖИВА ВОДА“

Изложба представя проект за изграждането на зелен коридор в София

Столичният общински съвет ще разгледа предложение за обособяване на „Зелен коридор на здравето“ в район „Надежда“

Покана за кандидатстване и участие в Консултативен Съвет по проект URBiNAT

Студентски конкурс за идеи за нов басейн в ж.к. „Надежда“

Продължава работата по изграждане на осемте обекта в Зеления Коридор на Здравето в район ,,Надежда“

Предстоящо откриване на строителна площадка и първа копка на „Зелен Коридор на Здравето“

Работилница на открито в ж.к. "Лев Толстой" и ж.к. "Надежда" 2 по проект "URBiNAT

Работилница на открито с жители от бл.20, бл. 20Б, 20В в ж.к. „Свобода“, по проект "URBiNAT"

Работилница на открито, заедно с участието на жители от кварталите „Свобода“ и „Надежда 2“

Изложба на открито за определяне на наградата на гражданите в студентския конкурс „ЖИВА ВОДА“